145, 120/65 och 9,9

Alla dessa resulat...
Ja, idag var vi till barnmorskan för kontroll.
Vi lyssnade på hjärtljuden som uppgick till 145, förra gången låg dom på 160 men då var jag stressad och hade haft julspelningar hela dagen.
Blodtrycket var lite lågt men jag lever ju...
Blodsockret däremot var för högt. Jag ska iväg på tisdag och göra en sån belastning för att se om det är graviditetsdiabetes jag utvecklat. Gjorde ett sånt test då jag gick med Towa med men det var ok då. Har hittills ökat 11 kg i vikt under min graviditet denna gången.

Lite fakta jag tagit reda på:

Inför glukosbelastning
Om barnmorskan misstänker att man kan ha graviditetsdiabetes eller om man ligger på gränsen för att ha utvecklat det brukar man få göra en så kallad glukosbelastning.
Dagarna innan är det bra om man äter kolhydratrik kost med pasta, potatis och liknande.
Dagen innan provtagningen ska man fasta från klockan 22.00, dricka vatten går bra.
Eftersom insulinutsöndringen normalt ökar under graviditeten och blodsockernivåerna är annorlunda än normalt är sockerbelastning en säkrare metod än ett vanligt fasteblodsocker.
Får man diagnosen graviditetsdiabetes är det viktigt att man äter regelbundet med flera måltider och mellanmål. Kosten ska vara kolhydrat- och fiberrik men snål på fett och socker.
Räcker det att lägga om kosten behöver man inte göra fler kontroller än andra kvinnor medan insulinberoende kvinnor får gå på specialistmödravård och följa ett särskilt vårdprogram.
Förlossningen behöver normalt inte sättas igång om kvinnan föder före vecka 42, oftast mår barnet ganska bra men kan ibland behöva vårdas på nyföddhetsavdelning. Blodsocker och gulsotsprover tas på barnet eftersom risken är större än normalt att barnet har lågt blodsocker och/eller utvecklar nyföddhetsgulsot.
Vid lågt blodsocker ges dropp och vid gulsot får barnet ligga under sollampa tills värdena återgått till det normala.

Kostråd
 •Lagom viktökning samt att försöka hålla ett stabilt blodsocker är viktigt, ca 10-15 kg fördelat över hela graviditeten. Rådgör med din dietist/barnmorska.
 •Hoppa inte över någon måltid. Tiden mellan måltiderna bör vara ungefär 4-6 timmar, det längre intervallet kräver ibland fler mellanmål för att blodsockret ska hålla sig stabilt.
•Efter vecka 30 måste mellanmålen vara stadigare eftersom energi- och näringsbehov ökar med barnets tillväxt. •Självkontroller av blodsocker före och efter måltid tillsammans med notering om matintag och mattider kan vara en god hjälp för att lära känna just din diabetes. Det är även en hjälp för vårdpersonalen när du kommer för kontroll.

Socker
Behöver inte undvikas helt och hållet men bör minskas.

Bröd
Brödet bör vara fiberrikt, både med tanke på blodsockernivån och för att minska risken för förstoppningsbesvär.

Godis eller kaka
Bör inte ätas som mellanmål. Ta en god kaka efter maten istället om blodsockervärdena ligger stabilt. Gör de inte det så är det bäst att vänta tills de förbättras.

Fett
Behöver i normalfallet inte undvikas vid graviditetsdiabetes.

Dryck
Bör vara mjölk eller vatten i första hand.

Grönsaker
Bör du äta som en del av måltiden till lunch och middag. Blanda gärna kokta och råa grönsaker.

Frukt
Alla frukter är tillåtna. Ofta är det mängden frukt vid samma tillfälle som är problemet; undvik stora frukter och stora mängder. Dela upp fruktportionerna jämnt över dagen.

Risker förknippade med graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes kan vara förknippat med högre risk för fostermissbildningar, oftast handlar det om makrosomi (att barnet föds stort för sin ålder). Makrosomi ökar risken för förlossningsskador och asfyxi.
Kvinnor med graviditetsdiabetes får i högre utsträckning än kvinnor som inte har diabetes barn med neurologiska problem, med utvecklingsstörning och med missbildningar. Det totala antalet barn som föds med dessa skador är få. Det är ändå viktigt att kontrollera glukoshalterna under graviditeten och att försöka hålla halterna nere så gott det går.

-----------------------

Ja, jag kan erkänna att jag ätit julkakor. 2 st knäck totalt under hela julen, fått halsbränna av sånt och annat sött så det har jag undvikit.
Har inte ätit regelbundet dock.
Blivit sen frukost och sen middag endast. På kvällarna en macka.
Har druckit massor av vatten och mjölk.

Kanske dags att börja ta hand om sig själv.......


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0