Ny bil......

Ja, nu är det konstaterat!!
Vi måste köpa ny bil.

Idag då vi åkte in med dottern på badet så skulle vi passa på att hämta barnvagnen som nu kommit.
Den gick att fälla ihop väldigt bra så vi antog att den skulle få plats i bagaget.
Ack så fel vi hade......
Vi provade först med chassit i bagaget och insatsen i baksätet. Det gick inte alls.
Då bytte vi plats på dom. Jag fick dra fram passagerarstolen till max och vi kunde lirka in chassit bakom mig, hårdliften fick ligga i bagaget........så kan man ju inte ha det sen!!
Jaja, ny större bil blir det. Hoppas kunna åka in redan till veckan och kika. Ska snoka runt lite på nätet nu innan.

Lite mer om badet.
Towa börjar bli super-duktig!!!
Vi tillbringade några timmar där med bubbel, kanor och fika. Nästa fredag är det tydligen avslutning. Måste komma ihåg att ta med pengar till märken då bara.
Towa träffade idag en kompis där, en tjej från Irak. Dom hade varit här i Sverige i 5 månader och denna lilla tjej kunde hur bra svenska som helst!! Så trevlig familj! Hoppas vi ses mera någon gång.

Idag fyller momma år. Vi ska åka dit imorgon och fira henne. Kommer bli kallt och backen håller stängt. Vi tar en besöksdag och ser vilka som blir påhälsade.

Bäbis börjar bli stor nu. Bökar och stökar och sprätter. Idag satt halva 3-4:an och skrattade då magen hoppade av hicka.

41 dagar kvar

Enligt familjeliv.se:

Vecka 35: 27 jan - 2 feb 2010

Kroppen: Nu ökar du snabbare i vikt, upp till drygt ett halvt kilo varje vecka. Av det går cirka 300 gram till barnet. Om du ökar väldigt mycket i vikt kan det bero på att du samlar på dig vätska. Det är oftast normalt men kan även vara ett av flera tecken på en komplikation. Mot slutet av graviditeten går du på fler besök hos barnmorskan för att till exempel upptäcka om blodtrycket stiger. Många får halsbränna, magen känns ofta full och det är svårt att hitta sköna ställningar på natten. Du får räkna med att vakna några gånger per natt för att kissa och vända dig i sängen.
Vid den här tiden gör barnmorskan en sammanfattning om hur din graviditet har varit. Du kan skriva ett förlossningsbrev där du skriver lite om dig själv och dina förväntningar på förlossningen, samt vilken form av stöd som du tror att du och din partner kommer att behöva.

Barnet: Fingernaglarna har nu vuxit ut helt och hållet på barnet. Barnets benmärg börjar producera röda blodkroppar. Du känner nu varje dag hur barnet rör på sig och det är inte ovanligt att du lagt märke till att ditt barn har en speciell dygnsrytm, som ofta fortsätter efter att barnet är fött.
--------------------------------------------------------------------------------------

Ja, oh ja. Upp och kissar hela nätterna.
Knytet hickar fortfarande lika & sprattlar på mest hela dagarna, håller sig lugn på nätterna så vi får hoppas det förblir så.

Magen fick sin första present igår också.
Älsklingens morbror och sambo hade med sig så fina blommor och paket då dom & svärföräldrarna kom och hälsade på igår och åt middag. Vi väntade inte med att öppna, jag är ju så nyfiken.... Underbara människor!!!



Nu har vi lite nya kläder i alla fall, har tänkt köpa lite men det har inte bivit av helt enkelt. Kanske är dags snart...

Idag blev jag hemma.
Tog mig helt enkelt inte upp ur sängen och på med kläderna.
Som det verkar så har bäbisen sjunkit ner och mina fogar har fått sitt.
Hände nog måndag kväll eller tisdag natt för gårdagen var riktigt jobbig.
Ska skaffa mig ett bälte och se om det funkar så jag kan jobba till v 8 vilket jag tänkt.
Jag tänker inte skaffa rullstol och färdtjänst i alla fall för att ta mig på jobbet.
Om kvällarna så vilar jag för att orka.
Nätterna tar jag mig igenom med suck och stön och värmekudde....+ 5 vanliga kuddar.
Igår em fick jag mig en timmes sömn i soffan sittandes, så skönt!

Idag ska jag inte göra något alls, jo, måste ta mig upp och göra lite frukost men det får vänta en timma.
Kanske tar mig till köksfönstret för att titta på det kommande ovädret och de två blommor som slagit ut samtidigt, matchar inte direkt varandra men dom får stå kvar.
 

------------------------------------------------------------------------------------


Nya gardiner





Vi hann bara ta ner julgardinerna och sätta upp de vanliga och låta dom hänga ett par veckor innan jag igår var till Kälarne och införskaffade nya.
Barnen tyckte det blev så tråkigt i köket då julgardinerna försvann så jag satsade på lite färg denna gång.
Tänkte även se till att släppa in lite mer ljus nu den kommande vårvintern i vardagsrummet så gardinerna är riktigt tunna.
Har även bytt tyg på sofflocket. Det gamla hade trots allt suttit i över 2 år.

I helgen har jag tillbringat massa tid vid datorn med jobb och Rädda Barnen-engagemang.
Gjort klart allt inför kommande årsmöte och skramlat bössa på ICA, den blev dock full efter 50 minuter så det blev inte så långvarigt.
Älsklingen har suttit vid sina böcker och ska på första träffen i stan imorgon.

På sista besöket hos barnmorskan så ojjade hon sig igen över att måttet på min livmoder är så stort och att hon vill remittera in mig för en till tillväxtkontroll. Jag kollade igår kväll igenom mina journaler över mina tidigare förlossningar och kan konstatera att jag enbart var aningen mindre med första och aningen större med andra. Då satte dom inte igång mig tidigare och lär inte göra det nu heller.
Alla värden var bra.
Barnet har inte sjunkit ner alls utan ligger väldigt högt vilket gör det tungt att andas. Hoppas den sjunger ner lite snart!!
Börjar bli tyngre och tyngre att röra sig dock. Ryggen säger ifrån och yrseln gör mig trött och seg. Sover inte alltför bra och ostört om nätterna men försöker se till att lägga mig tidigare för att kompensera.

Den stora frågan börjar jag börjar ställa mig är hur jag ska orka med att jobba i 5 veckor till.
Kan ju trots allt gå riktigt bra och jag gör mitt bästa för att det ska funka.
Bara det inte inträffar någon större komplikation så ska det nog gå bra.


48 dagar kvar

Vecka 34: 20 jan - 26 jan 2010

Kroppen: Under slutet av graviditeten är det vanligt att värkarna ändrar sig en aning, ibland kan det kännas som om lungorna trycks uppåt och man får svårt att andas för en stund. Det kan vara svårt att skilja förvärkarna från riktiga värkar. De kan komma tätt och upplevas som intensiva, ett sätt att särskilja dem är att ta ett varmt bad, det får förvärkar att avta medan riktiga värkar fortsätter.
Många börjar fundera allt mer på förlossningen. Det är vanligt att man är orolig för att något ska hända. Du kan vara orolig för att du har mått ”för bra” och tänka att ”det får inte vara så här lätt”. Eller så tänker du motsatsen, ”allt har varit så jobbigt, det kanske inte är meningen att jag ska få vara glad”. Det är vanligt och helt normalt. Även som partner kan man ha många funderingar. Det är svårt att förbereda sig på att vara ett bra stöd när man inte vet vad som väntar. En del blivande pappor eller partners kan uppleva tanken på förlossningen som skrämmande.

Barnet: Barnet är väl medveten om förvärkarna, men det tycks inte vara obehagligt på något sätt. Huden har antagit en mer rosa ton genom inlagring av underhudsfett, vid denna tidpunkt kan barnet utan vidare överleva utanför livmodern. Nu reagerar barnet olika på mammas, pappas/partners samt främmande personers röster.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ja, badar gör jag varje kväll.
Avslappnande och deffinitivt ett måste för mig nu.

Igår var jag så trött efter att jag kom hem så jag inte orkade äta.
Efter jobbet åkte jag upp så Holger fick köra 4hjuling med sin kusin och jag och Towa fick snusa på Elvis.
Helt underbar denna onge!
 
Blev hela 4 månader igår!

Sen åkte vi hem och jag fortsatte jobba hemma tills det var dags för "Rädda barnen"-möte där jag är sekreterare.
Då jag inte hann äta något innan så tänkte jag äta efteråt.
Badade då jag kom hem och gick och värmde maten varpå hela jag sjönk ihop och gick och la mig istället.
Är lika trött idag men fick i mig en hårdbrödmacka (det andra brödet var mögligt) innan det var dags att åka i en iskall och bensin-tom bil till jobbet.
Blodtrycket ligger fortfarande för lågt så jag har svårt med bilkörningen och att sitta ner. Får halvligga.

Tur att man har det jobb man har så man orkar!


Ute-dag

Termometern visade imorse på en dag ute i snön!
Vi passade på att öva på julklapparna, Towa på sina slalomskidor och Holger på sin bräda.
Resultatet blev si sådär men dom kämpade bra. Vi ska få lite hjälp av morbror nån dag för det trodde Holger skulle gå bättre.
Jag fick till en eld och fick pulsa lite i snön jag med....men jag måste köpa hängslen till täckbyxorna!

Efter korvgrillningen så ville han sladda lite med sin 4hjuling.
/>
Han hade rätt så kul!

Middag fick vi i Skyttmon..mmmm!
Alltid lika gott!

Fullt ös i magen konstant!

Vecka 33: 13 jan - 19 jan 2010

Kroppen: Trots att magen är stor är det bra att försöka hålla i gång musklerna så gott det går. Promenader, simning och yoga för gravida brukar kännas bra. Vissa kan inte vara aktiva på grund av olika besvär – för att inte gå upp för mycket i vikt kan man kompensera bristen på motion med att inte äta mer än vanligt. Graviditeten gör att du behöver ungefär 300 kalorier extra per dag. Det motsvaras av ett mellanmål med till exempel en tallrik filmjölk med lite flingor, en smörgås och ett äpple. Ju tyngre du blir desto vanligare är det att fötter och ben svullnar. Ligg gärna med benen högt en stund och använd stödstrumpor hela dagen. Det är bra att sätta på stödstrumporna redan innan du kliver ur sängen. Ett bad kan hjälpa.

Barnet: Barnet ökar snabbt i vikt och väger drygt två kilo. Om det skulle födas nu behöver det lite andningshjälp, värme och hjälp med att få i sig mjölk under några veckors tid. Det finns inte längre så mycket utrymme för barnet att vända sig i livmodern, barnet ställer därför slutgiltigt in sig i förlossningsställning. Vanligast är att barnet vänder sig med huvudet neråt. Tre-fyra procent förblir kvar i sätesställning.


Mattips!
Lika viktigt som annars är det att äta en varierad kost. På så sätt är det lättare att du får i dig det du behöver i form av protein, kolhydrater, fett, vitaminer och mineraler.

Ät gärna:
500 g frukt och grönt varje dag
Fisk 2–3 gånger i veckan. Fisk och skaldjur är rikt på vitamin D, jod och selen, som är viktiga nu när du är gravid. Fet fisk som lax och makrill innehåller också omega 3-fett.
Lättmjölk, naturell lättfil eller naturell lättyoghurt, cirka 5 dl per dag.
Kött, kyckling, ägg, bönor, linser eller ärtor varje dag.
Bröd och potatis, ris, pasta, bulgur eller liknande varje dag, helst fullkornsalternativ.
Drick gärna vatten till maten och när du är törstig.
Källa: Livsmedelsverket   

,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,

Ja, vårt knyte låg med huvudet nedåt vid sista besöket i alla fall.
Försöker fortfarande hålla i det där med extra mellanmål och sånt men det är svårt.
Järntabletterna har jag börjat med igen i alla fall.
Efter veckans jobbdagar så var jag helt slut i ryggen! Måste komma på något sätt för att orka, kanske ska ta med riskudden på jobbet och värma lite nu och då. Det låser sig helt enkelt bara.

Idag fick vi simma lite.
Towa hade simskola på storsjöbadet så vi åkte in hela familjen för att heja på.
Passade på att bada några timmar innan och ett tag efter också. Jag hoppade rutschkanorna och bubbelpoolen men hade det mysigt ändå.

Nu har vi förresten en luftvärmepump som blåser luft!!
Det ni!
Efter lite balanserande på en stol idag så är den som ny igen!

Vi städade ut julen i onsdags som sig bör. Barnen tyckte köket blev tråkigt så vi får väl kanske ta in lite mer färg.
Turkosa gardiner kanske...eller blir det helt enkelt en fondvägg i köket bakom kökssoffan??


Glukosbelastning

Fyyyyyyy!!!
Var idag iväg på hälsocentralen för en glukosbelastning.
Fastande ska man efter ett nålstick hälla i sig en halvliter trög sockerlösning för att sedan vänta där en halvtimma innan nästa nålstick.
Jag mådde illa redan innan jag kom dit.
Kväljningarna var jobbiga och jag blev helt slut!!
Halv 4 fick jag i mig en macka och har sen så smått återhämtat mig.

Ingen graviditetsdiabetes hade jag!! Sån lättnad!!


2009

1. Gjorde du något i år som du aldrig gjort förut? Planerade en häck.
2. Höll du några av dina nyårslöften? Jo, så småningom.Slutade snusa vid 12-slaget, började igen efter några veckor men nu har jag slutat igen.
3. Blev någon/några av dina vänner föräldrar i år? Ja då.
4. Dog någon som stod dig nära? Moffan min :(
5. Vilka länder besökte du? Svärrjää
6. Är det något du saknat år 2009 som du vill ha år 2010? Förlossning
7. Vilket datum från år 2009 kommer du alltid att minnas? 13/2
8. Vad var din största framgång 2009? Orkade med lucia/jul-konserterna.
9. Största misstaget? Kommer inte på något
10. Har du varit sjuk eller skadat dig? Halsfluss 
11. Bästa köpet? Lekstugan
12. Vad spenderade du mest pengar på? Huset (uteplatsen och allt därtill)
13. Gjorde någonting dig riktigt glad? Det possitiva graviditetstestet
14. Vilka sånger kommer alltid att påminna dig om 2009? 21 guns och is it true möjligtvis
15. Var du gladare eller ledsnare i år jämfört med tidigare år? Gladare!! 
16. Vad önskar du att du gjort mer? Sagt ifrån
17. Vad önskar du att du gjort mindre? Snusat
18. Hur tillbringar du julen? I år hos mina föräldrar med barnen
19. Blev du kär i år? Mest varje dag...
20. Favoritprogram på TV? Bonde söker fru blev det nog, hann inte med så mycket tv.
21. Bästa boken du läste i år? Lyssnar mest på ljudböcker, vet faktiskt inte vilken.
22. Största musikaliska upptäckten? Haft massor detta år!!
24. Något du önskade dig och fick när du fyllde år? Önskade mig en helg med familjen.
25. Något du önskade dig men inte fick?
26. Vad gjorde du på din födelsedag 2009? Vi var i ett hus och bara åt gott, hade mysigt & umgicks.
27. Finns det någonting som skulle gjort ditt år ännu bättre? Mer tid med mina små.
28. Hur skulle du beskriva din stil år 2009? Jobbandes....
29. Vad fick dig att må bra? Familj & jobb
30. Vilken kändis var du mest sugen på? Kommer inte på någon.... 
31. Vem saknade du? Moffan

145, 120/65 och 9,9

Alla dessa resulat...
Ja, idag var vi till barnmorskan för kontroll.
Vi lyssnade på hjärtljuden som uppgick till 145, förra gången låg dom på 160 men då var jag stressad och hade haft julspelningar hela dagen.
Blodtrycket var lite lågt men jag lever ju...
Blodsockret däremot var för högt. Jag ska iväg på tisdag och göra en sån belastning för att se om det är graviditetsdiabetes jag utvecklat. Gjorde ett sånt test då jag gick med Towa med men det var ok då. Har hittills ökat 11 kg i vikt under min graviditet denna gången.

Lite fakta jag tagit reda på:

Inför glukosbelastning
Om barnmorskan misstänker att man kan ha graviditetsdiabetes eller om man ligger på gränsen för att ha utvecklat det brukar man få göra en så kallad glukosbelastning.
Dagarna innan är det bra om man äter kolhydratrik kost med pasta, potatis och liknande.
Dagen innan provtagningen ska man fasta från klockan 22.00, dricka vatten går bra.
Eftersom insulinutsöndringen normalt ökar under graviditeten och blodsockernivåerna är annorlunda än normalt är sockerbelastning en säkrare metod än ett vanligt fasteblodsocker.
Får man diagnosen graviditetsdiabetes är det viktigt att man äter regelbundet med flera måltider och mellanmål. Kosten ska vara kolhydrat- och fiberrik men snål på fett och socker.
Räcker det att lägga om kosten behöver man inte göra fler kontroller än andra kvinnor medan insulinberoende kvinnor får gå på specialistmödravård och följa ett särskilt vårdprogram.
Förlossningen behöver normalt inte sättas igång om kvinnan föder före vecka 42, oftast mår barnet ganska bra men kan ibland behöva vårdas på nyföddhetsavdelning. Blodsocker och gulsotsprover tas på barnet eftersom risken är större än normalt att barnet har lågt blodsocker och/eller utvecklar nyföddhetsgulsot.
Vid lågt blodsocker ges dropp och vid gulsot får barnet ligga under sollampa tills värdena återgått till det normala.

Kostråd
 •Lagom viktökning samt att försöka hålla ett stabilt blodsocker är viktigt, ca 10-15 kg fördelat över hela graviditeten. Rådgör med din dietist/barnmorska.
 •Hoppa inte över någon måltid. Tiden mellan måltiderna bör vara ungefär 4-6 timmar, det längre intervallet kräver ibland fler mellanmål för att blodsockret ska hålla sig stabilt.
•Efter vecka 30 måste mellanmålen vara stadigare eftersom energi- och näringsbehov ökar med barnets tillväxt. •Självkontroller av blodsocker före och efter måltid tillsammans med notering om matintag och mattider kan vara en god hjälp för att lära känna just din diabetes. Det är även en hjälp för vårdpersonalen när du kommer för kontroll.

Socker
Behöver inte undvikas helt och hållet men bör minskas.

Bröd
Brödet bör vara fiberrikt, både med tanke på blodsockernivån och för att minska risken för förstoppningsbesvär.

Godis eller kaka
Bör inte ätas som mellanmål. Ta en god kaka efter maten istället om blodsockervärdena ligger stabilt. Gör de inte det så är det bäst att vänta tills de förbättras.

Fett
Behöver i normalfallet inte undvikas vid graviditetsdiabetes.

Dryck
Bör vara mjölk eller vatten i första hand.

Grönsaker
Bör du äta som en del av måltiden till lunch och middag. Blanda gärna kokta och råa grönsaker.

Frukt
Alla frukter är tillåtna. Ofta är det mängden frukt vid samma tillfälle som är problemet; undvik stora frukter och stora mängder. Dela upp fruktportionerna jämnt över dagen.

Risker förknippade med graviditetsdiabetes

Graviditetsdiabetes kan vara förknippat med högre risk för fostermissbildningar, oftast handlar det om makrosomi (att barnet föds stort för sin ålder). Makrosomi ökar risken för förlossningsskador och asfyxi.
Kvinnor med graviditetsdiabetes får i högre utsträckning än kvinnor som inte har diabetes barn med neurologiska problem, med utvecklingsstörning och med missbildningar. Det totala antalet barn som föds med dessa skador är få. Det är ändå viktigt att kontrollera glukoshalterna under graviditeten och att försöka hålla halterna nere så gott det går.

-----------------------

Ja, jag kan erkänna att jag ätit julkakor. 2 st knäck totalt under hela julen, fått halsbränna av sånt och annat sött så det har jag undvikit.
Har inte ätit regelbundet dock.
Blivit sen frukost och sen middag endast. På kvällarna en macka.
Har druckit massor av vatten och mjölk.

Kanske dags att börja ta hand om sig själv.......


V 32 i grader -32

Vecka 32: 6 jan - 12 jan 2010

Kroppen: Man kan lätt bli andfådd när man gör något ansträngande trots att lungkapaciteten har ökat. Att man blir andfådd är helt normalt, barnet får lika mycket syre oavsett hur flåsig man känner sig. I slutet av graviditeten kan trycket på pulsådern bli för stort om man ligger på rygg, vilket kan göra att både du och barnet mår illa. Barnmorskan brukar därför rekommendera att man ligger på sidan när man ska sova. Det brukar även vara den ställning som känns bäst, det kan vara skönt att ha en kudde som stöder upp den tunga magen lite.
I vissa landsting görs ett extra ultraljud i vecka 32 för att kontrollera att barnet växer som det ska.

Barnet: Vid den här tidpunkten väger barnet cirka 1500 gram och är ungefär 40 centimeter långt. Nu har barnet något bättre kontroll över sin kroppstemperatur. Lungorna är färdiga och barnet ligger nu och tränar dem genom att andas ner fostervatten i dem, ofta med hicka som följd. Tånaglarna växer allt mer. Barnets sparkar blir nu mer som kraftiga knuffar och man kan lätt särskilja olika kroppsdelar från varandra. Ibland kan man kanske känna något spetsigt som rör sig hastigt tvärs över hela magen, det kan vara ett knä eller en fot. Genom att barnet hickar kan man också få en uppfattning åt vilket håll barnet är vinklat, hickningarna känns som mest från barnets rygg.

-----------------------------------------------------------------------------------------------------


Vi trotsade idag kylan och gick ut en timma. Gjorde upp eld i grillringen och sopade/skottade snö från tak och altan. Barnen åkte kälke och grävde snögrotta. Verkar som om fröken har förfrusit sina kinder någon gång för denna kylan klarade hon inte.






Sedan åkte vi och hämtade svärfar och körde till Höglunda.
Barnen fick leka med sina bonuskusiner och vi fick som alltid världens godaste fika.
Jag hade inga byxor för tillfället och fick låna Fredriks täckbyxor och träningsbyxor...han har gått och fnissat åt mig hela dagen :)

Igår kväll var vi även ut en snabbis.






Imorgon blir vi nog inne dock. Skulle bli superkallt. Har laddat upp med ingredienser till matbröd och filmer så det blir en riktig mys-dag.
Barnen sover nu riktigt gott i sina egna sängar och vi ska lägga oss också så vi orkar upp i någorlunda tid imorgon och ta vara på den sista lovdagen med ongan.
 


Skabbtant

Jag har fått skabb!!
Eller, inte riktigt men det känns så. Konstaterade nässelutslag, nån allergisk reaktion....men mot vad har jag ingen aning.
Penicillinet eller köksrengöringssprayen är vårt hetaste tips.
Ser hemsk ut!!
Fått mig lite tavigyl nu så klådan ska ge sig i alla fall.
Såhär ser min underarm ut.


Distrikssköterskan hade ett ärende hit till byn så vi möttes upp och hon kollade blodtryck och sånt också. Var ju ett bra tag sedan jag var till barnmorskan p.g.a. tidsbrist så jag passade på.
Har utslag över nästan hela kroppen nu utom smalbenen och ansiktet.

Vi hade kalas igår.
Pluppen fyllde 9 år och det firades med dunder och brak hela dagen.
Imorgon blir barnkalaset och det ser vi fram emot. Älsklingen har städat och riggat upp i källaren, fixat hela dagen. Bara killar blir det, disco och 3 olika tv-apparater med olika tv-spel. Hamburgare snacks och godis vill han ha.
Här är 9-åringen.

     
Digitalkameran fick han av oss. Tårtan gjorde Omma.

Nu ska jag klia lite.....

Just ja, God fortsättning på er!!


RSS 2.0