Myyyys!

Vecka 25: 18 nov - 24 nov 2009

 Vecka 25

Kroppen: Placeringen av livmodern är vid denna tidpunkt ungefär 2-3 fingerbredder ovanför naveln. Barnmorskan mäter magens mått på ett speciellt sätt som kallas symfys-fundus mått. Man mäter det från blygdbenets topp upp till livmoderns övre del. Siffran skrivs upp och bildar sedan en alldeles egen tillväxtkurva. Vid den här tidpunkten är det vanligt att man får höra barnets hjärtljud på barnmorskemottagningen för första gången, genom en apparat som gör att ljudet hörs i hela rummet. Barnets puls ligger omkring 150 och hjärtljudet låter som en galopperande häst. Man mäter även sitthöjden på barnet, genom att mäta avståndet och blygbenet och övre delen av livmodern.
Om du oroar dig inför förlossningen är det dags att börja fundera över hur du kan förbereda dig och vilken hjälp du vill ha. Som partner till en gravid kvinna börjar graviditeten också bli mer påtaglig. Vissa kan känna av liknande symtom som kvinnan har haft, till exempel illamående och viktuppgång.
Blivande föräldrar kan börja fundera över om man vill gå någon föräldrakurs och eventuellt anmäla sig till det.

Barnet: De flesta av barnets organ är färdigutvecklade vid denna tidpunkt och barnet kan nu överleva om det skulle födas. För tidigt födda barn har emellertid svårt att hålla värmen och lungorna är långt ifrån färdigutvecklade. Könsorganen för både pojkar och flickor är färdigutvecklade och barnet kan knyta sina händer och få tag på sina fötter.


----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Nästa vecka ska vi iväg till barnmoskan för andra gången, förra gången var det enbart inskrivning.
I magen är det full fart, hela tiden!
Har rätt ont i ryggen emellanåt men med lite värme och vila så går det bra. Måste inse att jag inte kan köra på som innan bara...har lite svårt för det.

Jultidningsförsäljaren är i full gång med leveransen till alla kunder. Snart kan vi betala räkningen och han får sin efterlängtade fylhjuling. Som han har väntat!!


Kommentarer
Postat av: Johanna

Ta det lugnt Lina:) Du hinner det du ska:) Fast jag kan tänka mig att det är fullt upp med planeringen inför luciatåget.. Det brukar ju vara det.. Hoppas att allt är bra med dig och bäsen i magen..

krama

2009-11-19 @ 17:34:19
URL: http://johannatjorven.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0