Hickar för fullt just nu


Vecka 29

Kroppen:
Under den sista trimestern blir din kropp snabbt tyngre, ämnesomsättningen ökar och det är vanligt att man svettas mer än vanligt på grund av det. Under den tredje trimestern är det bra att man går upp mer än 1 kg, men mindre än 3 kg/månad.
Nu kan även personer i din omgivning ta del av barnets rörelser genom att känna på magen. Magen kan ibland bukta ut märkbart på ena sidan beroende på hur barnet ligger. Placeringen av livmoderns övre del är ungefär mitt emellan naveln och bröstbenet.
Nu besöker du din barnmorska varannan eller var tredje vecka, beroende på hur du mår och vilket stöd du behöver. Varje besök tar cirka 30 minuter och varje gång mäter man ditt blodtryck och din mage samt lyssnar på fosterljuden.

Barnet: Alla sinnen är nu utvecklade. Barnets pupiller är så pass utvecklade att de ser skillnad på ljus och mörker. Barnet kan känna smärta och reagera på skarpa ljud utanför livmodern. Förmågan att minnas har utvecklats, barnet lär sig att känna igen mammans röst och andra personer som mamman umgås mycket med. Testiklarna finns just nu i ljumsken på pojkar.

----------------------------------------------------

BYGGPLATS Organen är nu så förfinade att barnet kan börja testa dem. Lungorna delar sig och övar inför livet utanför livmodern. De utvidgar och drar ihop sig hela tiden - även om barnet naturligtvis inte andas ännu. Barnet sväljer också fostervatten och "andas in" det genom näsan. Njurarna producerar urin, vilket gör att vätskan som barnet får i sig kommer ut igen. Det här kretsloppet ger lungorna, inälvorna och njurarna bra träning inför sitt jobb att andas, smälta maten och göra sig av med den.

 SEENDE ÖGON Nu har ögonen mycket att göra. Barnet kan öppna och stänga dem och se sig omkring. Det finns inte mycket att titta på i den här mörka vätskefyllda världen. Ändå kan barnet omkring den 30:e veckan samordna sina ögon- och kroppsrörelser när ljusförhållandena i livmodern ändras. Om ett starkt ljus faller på din mage kommer barnet att reagera genom att blinka och vända sig bort från det obekanta ljusskenet.

 BEGYNNANDE FLINT Barnet har redan hår på huvudet, men det är mörkare än det kommer att vara längre fram och dessutom kommer det förmodligen att ramla av en tid efter födseln. Därefter kan det ta flera månader innan håret växer ut igen. Barnet har varit i full färd med att växa och väger nu omkring 1 kg och är ca 35 - 38 cm lång.

 

----------------------------------------------------

Vi har idag varit på ultraljud.
Moderkakan hade flyttat sig uppåt så det blir inget snitt...pust!
Mätningen visade enbart på normalt.
Dom uppskattade vikten till 1400g.




Köpte en Bola för någon vecka sedan som pinglar så fint på min mage om dagarna. 

Bola Svart med vågor bildHoppas knytet hör den mitt bland alla julsånger.



Vi inhandlade flera saker idag.



Babyskydd



Barnvagn


och lite sängkläder




Känns bra att ha det ordnat nu så man kan släppa det i alla fall.


Annars rullar allt på i en rasande fart.
Jul-allsång på 3 skolor klarade vi av idag innan vi åkte in på ultraljud.
Det var superkul!!
Nu väntar 2 dagar av repetitioner inför en julföreställning på måndag.

I helgen blir det enbart vila och mys.
Ska ligga och titta och lukta på granen hela dagarna....nä, så lär det ju inte bli. Något nyttigt ska jag nog hitta på, vet bara inte vad än.

Barnen har pysslat på skolan.
Fina örngott va?



 Towa har även målat ett fint ljus.

Mina hjärtan!



Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0